Minimalt svinn, maximal effektivitet

K-Citymarkert Länsikeskus minskade svinnet med 85 procent med hjälp av potatislyftar från Agripo. Samtidigt ökade effektiviteten hos de anställda.

Rudolph Järvinen, avdelningschef och Juha Jylli, köpman, K‑Citymarket Turku Länsikeskus.

Den stora renoveringen av K-Citymarket Länsikeskus i Åbo slutfördes i slutet av förra året. I samband  med renoveringen byttes även de gamla potatisborden ut i F&G-avdelningen och dessa ersattes redan i början av hösten med Agripo-lyftsystem. 

– Vi använde Agripo i min förra butik, K-Citymarket Puuvilla Pori, och jag har enbart positiva  erfarenheter. Tack vare Agripo får våra kunder alltid rotfrukter av bästa kvalitet, säger K-Citymarket Länsikeskus butiksägare Juha Lylli

Agripo-systemet är designad för en effektiv försäljning av rotfrukter i livsmedelsbutiker. Systemet förbättrar effektiviteten, ekonomin, logistiken och minskar avsevärt svinnet vid försäljning av rotfrukter. Dessutom förbättrar Agripo arbetsergonomin betydligt eftersom tunga lyft inte längre  behövs.

Tidigare tömdes potatissäckar traditionellt för hand till stora, öppna exponeringsmöbler i  Länsikeskus. Enbart för fyllningsarbetet behövde man avsätta en till två personal per dag. Det var ett  hårt och smutsigt arbete som inte direkt var någons favorituppgift. Agripos elektriska hiss lyfter 250 kilo potatis åt gången till en ergonomiskt korrekt höjd i en ljusskyddad behållare. Övergången till det  nya systemet har effektiviserat F&G-avdelningen och resultaten var synliga bara efter några veckors användning.

– En av de viktigaste förändringarna har varit minskningen av svinnet. Tidigare plockade vi varje morgon för hand bort tiotals kilo potatis som hade blivit gröna på grund av ljuset i de öppna lådorna och fick slänga dem. Nu är svinnmängden lika stor under en vecka som vi  tidigare slängde under en dag, säger Rudolph Järvinen, chef för F&G-avdelningen. 

På Länsikeskus blev kunderna snabbt vana vid den nya placeringen, utseendet och potatisställen på  F&G-avdelningen. Tack vare dem hålls avdelningen renare och skapar ett fräscht och högkvalitativt urval. Jordig lösviktspotatis förvaras snyggt i Agripo, det är alltid i rätt mängd på trågen och utbudet håller sig ännu fräschare.