Om Agripo®

Agriposystemet från Intrx är framtaget för att skapa lönsam försäljning av rotfrukter tack vare minskat avfall, förenklad logistik och en effektiv process. Agripo® förbättrar även arbetsmiljön på grund av eliminering av tunga lyft. Systemet har utvecklats och är prövat i mer än 30 år för att möta kraven och behoven i en modern butik.

Agripo® lyftsystem används huvudsakligen i kombination med en oktabin (åttakantig låda) som kan fyllas med 200 kg rotfrukter. Lådan är tillverkad av 100% återvinningsbar wellpapp.

Eftersom systemet ger kunden en bra överblick och möjlighet att plocka sina rotfrukter i rätt ergonomisk höjd, kommer det att resultera i ökad försäljning.

Agripo® lyftsystems oktabin fylls med rotfrukter. Fyra oktabiner, totalt 800 kilo rotfrukter, passar på en pall (80 x 120 cm). Hissen kan även användas i kombination med en träbehållare som rymmer 200 eller 100 kilo rotfrukter.

Agripo® lyftsystem gör det enkelt för butikens medarbetare att få stora mängder av rotfrukter från lastkaj in i butiken. Allt är smidigt och snabbt och de kan hantera hundratals kilo utan att lyfta något. Systemet minskar också svinn genom att alltid hålla potatisen skyddad från ljus så att den inte blir grön.

Ett missöde som blev en revolution

Året var 1982. Lantbrukaren Peter Aschan hade hektiska dagar då potatisen skulle skördas och förberedas för leverans till butik.

En dag körde han in på sitt lager med en låda potatis lastad på traktorn och hade lite för bråttom när han skulle backa ut. Han missade i all hast att tilta traktorns gaffel tillräckligt mycket, och brädorna på undersidan av lådan slets sönder. Peter såg hur all potatis rann ut på lagergolvet. Ett tråkigt missöde under en redan stressig dag.

Men Peter noterade att potatisen rann ut och lade sig väldigt fint på golvet. Han fick en idé – tänk om man kunde hissa upp potatislådan och ställa ett bord framför där potatisen kan landa, som en slags potatisautomat?

Peter började skissa på en konstruktion. Redan efter 14 dagar var den första prototypen färdig. Han byggde en lucka på undersidan av potatislådan och en elhiss som kunde hissa upp lådan till lagom höjd.

Sedan begav han sig till närmsta matbutik för att visa upp sin uppfinning för handlaren, som enligt Peter själv blev frälst direkt och såg att detta var något riktigt bra. Ordet spreds snabbt i branschen om den nya innovationen. Handlare från hela landet reste till Habo för att med egna ögon se Agriposystemet. 

I media kallades Peters uppfinning för en potatisrevolution.

Det var inte bara smidigare att hantera potatisen med Agripos system, det blev också mindre svinn då större delen av potatisen förvaras mörkt i lådan och därmed inte blir grön. Agriposystemet blev lönsamt även för kunderna, då det blev billigare att köpa potatis i lösvikt jämfört med att köpa färdigförpackad potatis.

Idag är Agriposystemet ungefär detsamma som den första prototypen Peter tog fram år 1982. 99 procent av alla livsmedelsbutiker i Sverige använder numera Agripo® till sin rotfruktsförsäljning. 

Och inget av detta hade hänt om inte Peter Aschan hade haft lite för bråttom den där dagen för 40 år sedan.